joi, 7 iulie 2011

Gasca salbatica - Mori Ogai

      Categorie: carte
        Titlu: Gasca salbatica
          An aparitie: 2008
            Ediție: editia I
              Pagini: 152
                Format: 11x18 cm
                  ISBN: 978-973-50-1935-8
                    ISBN-10: 978-973-50-1935-8
                      ColectieCartea de pe noptieră
                        Domeniuliteratură
                          Autor: Mori Ogai
                            Redactare: Alice Ene
                              Grafica: Angela Rotaru
                                Traducere şi note: Rodica Frentiu






                                  O poveste de dragoste care incepe de la privire. Privirea care intampina si privirea care-si ia ramas-bun. Privirea dindaratul ferestrei este a frumoasei Otama, intretinuta unui camatar. Trecatorul din fata ferestrei este Okada, un student la medicina. Cat despre celelalte personaje -- tatal, camatarul si nefericita lui sotie, prietenul medicinist -- ele nu fac decat sa incalceasca jocul celor doi. Pana si gasca salbatica incurca lucrurile fiindca, daca n-ar fi fost ea...
                                  Am luat de la bibioteca judeteana aceasta carte, desi imi doresc sa o am in biblioteca. Ei bine, o voi cumpara abia peste cateva zile, dar cert este ca am citit-o pe nerasuflate. Mori Ogai are un stil propriu, destul de incurcat, si daca nu esti atent la detalii pierzi din vedere cele mai importante aspecte.Gasca Salbatica este povestea unei femei intretinute. Romanul incepe cu prezentarea personajului care va juca un rol de povestitor, apoi cu a celui care parca e trimis de destin sa schimbe cursul evenimentelor.Okada, un tanar student, se indragosteste de Otama, femeia intretinuta. Povestitorul ne reda de fapt viata si actiunile de dinaintea intalnirii studentului cu Otama. 
                                  Suezo, cel care o intretinea pe Otama, era un camatar bogat, casatorit, si totusi, nefericit. Suezo se indragosteste de Otama, o tanara saraca. Hotaraste sa si-o faca amanta, si ii cumpara o casa. Sotia acestuia afla intre timp, dupa ce el vine tarziu seara si dupa ce "gurile rele" sporovaiesc prin cartier.
                                  Impotriva tuturor, el continua sa o tina pe Otama aproape de inima lui si aproape sa-si urasca sotia.
                                  Dar Otama, locuind doar cu o slujnica si trebuind sa-si gaseasca tot timpul singura indeletniciri, il vede pe Okada, tanarul student. Totul incepe de la o privire.
                                  Nu se dau detalii cu privirile la relatia lor de dupa, dupa cum autorul spune in final: "Am fost martorul personal al unei jumatati din poveste, ca intim al lui Okada, iar cealalta jumatate am aflat-o dupa plecarea lui, facand cunostinta cu Otama, intr-un fel cu totul neasteptat."
                                  Deasemenea, "Oricum, mai trebuie sa adaug, desi e oarecum de prisos, ca nu indeplinesc conditiile necesare pentru a fi amantul lu Otams. Este mai bine, asadar, ca cititorul sa nu faca presupuneri fara rost."
                                  *Mori Ogai
                                  Intre scriitorii-medici ai lumii se numara si japonezul MORI OGAI (1862 - 1922), de fapt Mori Rintaro. Ogai, pseudonimul literar ales, s-ar putea traduce prin „zarea pescarusilor". La zece ani se muta la Tokio, ca sa studieze, si locuieste la unchiul lui, Nishi Amane, intemeietorul filozofiei moderne japoneze. Termina facultatea de medicina in 1881 si devine medic militar.

                                Niciun comentariu:

                                Faceți căutări pe acest blog