miercuri, 6 noiembrie 2013

care e problema noastră?

Zic problema noastră pentru că e o problemă universală. Hai să începem de sus și să începem cu ce ne interesează direct: banii. Angelina Jolie (primul exemplu bogat care mi-a venit în minte) are probabil o avere din care vor trăi fericiți și nepoții copiilor ei, dar este ea pe deplin fericită? N-aș zice, având în vedere că a suferit o dublă mastectomie și trebuie să mai facă încă o operație pentru a preveni un alt tip de cancer.
Bun. Câți nu ne-am dorit să fim în locul ei atunci când îi vedeam filmele? E frumoasă, we must admit (cu toate că mie nu mi se pare extraordinar de frumoasă - dunno, not my type, just like Brad Pitt nowadays) și din ce e public, este și bogată. Pentru omul simplu asta e rețeta succesului, asta înseamnă să fii fericit.
Știți vorba aia, săracii sărăcesc și mai mult, iar bogații se îmbogățesc și mai mult? De ce? Săracii, în primul rând, se complac în sărăcie și dau vina pe bogați, cum că din cauza bogaților, ei trăiesc prost. În același timp, bogații știu să profite și se îmbogățesc și mai mult, pentru că ei privesc în ansamblu și urmăresc să-și sporească averea, nu să omoare capra vecinului. Ei, desigur, au și bogații partea lor de vină, că doar nu toată bogația se obține pe căi "curate".
Revenind la problema noastră, concluzia la care am ajuns eu e că noi nu suntem fericiți deoarece nu ne vedem pe noi înșine, ci pe cei din jurul nostru. Partea proastă e că nu vrem să vedem și ce e rău în jurul nostru, ci doar că alții au mai mult ca noi. Suntem plini de invidie și dorință de a-l sărăci pe celălalt încât nu ne mai îngrijim de noi și de eventuala îmbunătățire a noastră. Decât să ne îmbogățim noi și să se îmbogățească și vecinul, preferăm să îi facem rău vecinului, chiar dacă asta înseamnă să sărăcim și noi.

Întrebare finală: DE CE?!

*nu cred că asta e doar mentalitate românească, la noi e mai pronunțată, dar există peste tot*
M.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog