duminică, 5 octombrie 2014

mitul autorilor români

de ce nu citim cărți ale autorilor români?  –  pentru că nu știm autori români.


"pentru că nu îmi plac autorii români" – e simplu să zici asta. am zis-o și eu când nu știam de autorii români care au temele pe care mie îmi place să le citesc. ca și cu literatura străină, trebuie să cauți. când eram eu în 1-4 citeam tot ce era în manual și din ce-mi aduc aminte erau foarte puțini autori străini. apoi, în 5-8, au apărut marii autori români și ne-au fost introduși cu un furtun gros și murdar pe gât. ce înseamnă asta? înseamnă că ni s-au dictat comentarii de 4-5 pagini pe care trebuia să le învățăm pe dinafară. fiind obligați să facem învățăm mult și prost, ne-au displăcut atât învățătul, cât și autorii pe care-i aveam de învățat. pe de altă parte, nici nu au fost multe cărți care să ne atragă. spre exemplu, mie mi-a plăcut "baltagul", "două loturi", "popa tanda" etc. prin liceu au apărut alea urâte: "ion", "enigma otiliei" (astea 2 m-au enervat rău) etc.

în schimb, în școală, că de acolo pornește totul, nu ni s-au oferit pentru studiu autori buni. uite, eliade. sau cărtărescu, ion heliade radulescu, kogălniceanu. ce se studiază e mai mult tehnic, axat pe examene.

examenele fiind prost proiectate, tematica din școală nu se poate modifica în așa fel încât să dea 50% libertate de alegere în citire. chiar și în facultate (facultatea de litere) literatura se studiază d.p.d.v. tehnic.


oricum, problema e dezinformarea. autorilor străini li se face multă reclamă. editurile românești traduc foarte mult.

m.


Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog